Nederlandse bedrijven geven tijdens het werven van nieuwe werknemers vaker prioriteit aan diversiteit. Want diversiteit wordt door bijna de helft van de Nederlandse bedrijven als belangrijk element genoemd van die bedrijfscultuur.

Dat blijkt uit het onderzoek Future Culture – Building a Culture of Innovation in the Age of Digital Transformation dat in opdracht van HR-adviesbureau Cornerstone OnDemand is uitgevoerd.

Vaardigheid en opleiding het belangrijkst
Vaardigheden en opleiding zijn de belangrijkste criteria voor Nederlandse organisaties in hun wervingstraject. Daarna wordt er het meest gekeken naar probleemoplossend vermogen, en volgt diversiteit op de vierde plek.

In andere Europese landen wordt diversiteit minder vaak als prioriteit beschouwd. Referenties en de cultural fit spelen daarentegen weer vaker een belangrijke rol. In Nederland letten werkgevers weer minder vaak of een potentiële nieuwe werknemer bij de bedrijfscultuur past.

Diversiteit belangrijk voor bedrijfscultuur
Diversiteit wordt binnen Nederlandse organisaties juist als een belangrijk onderdeel van de bedrijfscultuur gezien. Maar liefst 44 procent van de bedrijven noemt diversiteit als één van de drie belangrijkste cultuurvormers.

Het Europees gemiddelde ligt met 35 procent aanmerkelijk lager. Teamgerichtheid wordt Europa-breed als belangrijkste element van de bedrijfscultuur beschouwd.

Salarisverschil mannen en vrouwen
“Diverse onderzoeken tonen aan dat diversiteit binnen organisaties een positieve invloed heeft op teamprestaties en daarmee op het bedrijfsresultaat,” zegt Xavier Petre, Regional Sales Director Benelux bij Cornerstone.

Diversiteit gaat volgens Petre wel verder dan de discussie over de werkvloer als een afspiegeling van de maatschappij. “Ook het salarisverschil tussen mannelijke en vrouwelijke werknemers is hier bijvoorbeeld onderdeel van. Organisaties die aandacht hebben voor al deze verschillende vormen van diversiteit behandelen werknemers onderling minder verschillend en zullen aantrekkelijker worden als werkgever. Diversiteit zal daarom essentieel worden in de slag om talent.”

Bron: https://www.personeelsnet.nl/bericht/werkgever-vindt-diversiteit-belangrijk-en-let-er-op-bij-recruitment